Bijstand?

Ik voerde onlangs met Joshua Livestro een discussie op het weblog De Dagelijkse Standaard over de hoogte van de uitkeringen. De discussie is hier te vinden, ik wil die niet overdoen. Mijn punt was duidelijk: het is geen pretje om van de bijstand, à 640 euro per maand te moeten leven.
Vandaag trof mij dit bericht op geenstijl, waarin het maandbudget van een uitkeringsontvangende dame in beeld komt:

Ik kan van hieruit moeilijk de bedragen checken. Sommige lijken laag (de huur), andere lijken hoog (bellen en uitgaan), sommige zijn normaal (auto). Andere kosten zijn helemaal afwezig. Ze zal toch wel IETS eten? Mij lijkt duidelijk dat zo iemand het niet verdient om van de maatschappij enige ondersteuning te krijgen, anders dan plaatsing in een instituut waar zij onder begeleiding leert om de door haar aangerichte schade te herstellen en in de toekomst te beperken. Maar ja, dat kost ook weer geld en eigenlijk moet je aan zulke mensen helemaal geen geld besteden, vind ik.

Een reactie onder het bericht is duidelijk en to the point:

“Naar dit soort programma’s kan ik dus echt niet kijken. Er ontstaat een vlaag van vreselijke woede in mij, waardoor ik dit soort mensen het liefst met hun kop tegen een muur wil slaan. Dubbeltje op z’n kant is ook zo iets. Mensen hebben 5000 euro schoon in de maand en toch presteren ze het een schuld op te bouwen van een ton. En dan nog jankend voor de camera zitten dat ze geen verjaardagscadeautje kunnen kopen voor hun kind. Zielig.”

Hoewel ik me wel afvraag wat er toch voor elementen in onze cultuur zitten die voor zulke uitwassen zorgen, voel ik me op geen enkele manier verantwoordelijk voor de ellende die deze mensen over zichzelf afroepen.

This entry was posted in Politiek. Bookmark the permalink.