Ecocity in Freiburg, Duitsland

Bij Freiburg in het zuiden van Duitsland is een hele wijk ingericht als een milieuvriendelijk experiment. De wijk Vauban, genoemd naar de Franse fortenbouwer, is energiezuinig, verkeersluw en innovatief ingericht.

De energiezuinigheid zit’m in het ontwerp en uitvoering van de huizen. Driedubbeldik glas, muren van vijfendertig centimeter en verwarmingsketels die ook nog eens electriciteit leveren. De isolatie is zo goed dat je in de winter net zo goed een paar mensen te eten kunt uitnodigen als dat je de thermostaat opdraait. Water om te wassen wordt gerecycled, net zoals de menselijke compost van de toiletten. Natuurlijk zijn er zonnepanelen en je kunt je huis stoken door houtvezels te verbranden.

In Vauban zijn geen parkeerplaatsen in de straten. Je kunt er fietsen en er rijdt een tram naar het centrum van Freiburg. Wil je toch een auto, dan moet je twintigduizend euro per jaar betalen voor een plaats in een garage aan de rand van de wijk.

De huizen in Vauban zien er op het eerste gezicht heel erg Ikea uit. Als je wat beter kijkt, ontdek je toch het typisch Duitse ‘Merhfamilienhaus’, de vierlaagse gestapelde wooneenheden die de Duitsers al sinds mensenheugenis op kwalitatief hoog niveau in elkaar sleutelen. Huizen met dikke ramen en muren, keukens waar je kunt zitten eten, een badkamer met een bad – alles wat we in Nederland alleen deden voor heel veel geld, maar wat daar allang gewoon is.

De bevolking van Vauban -5.300 mensen- is overwegend middenklasse, stemt groen, is bovengemiddeld jong en in doorsnee Europees. Leven in Vauban lijkt een beetje op leven onder een stolp, zegt een inwoonster in The Independent: “Ik woon hier zeker niet voor eeuwig.”

This entry was posted in Economie. Bookmark the permalink.