Minnesota levert eindelijk senator

De democraat Al Franken is door het hooggerechtshof van Minnesota uitgeropen tot winnaar van de verkiezingen voor de Senaat. Die verkiezingen werden vorig jaar november gelijktijdig met de presidentsverkiezingen gehouden.
De race werd opgehouden door diverse hertellingen. Aanvankelijk leidde de Republikein Norman Coleman met zo’n driehonderd stemmen, een paar rondes later was het Franken die de koppositie pakte. Coleman hield de race langer vol dan Al Gore het in 2000 deed, die ongetwijfeld in het Witte Huis zou zijn gekomen als hij net zo procedurevast was geweest als de doorsnee Republikein.

Er is nogal wat ophef over de ‘absolute meerderheid’ die de democraten nu in de senaat zouden hebben. Met 60 zetels zijn de democraten ongevoelig geworden voor het filibuster, de procedure waardoor wetsvoorstellen eindeloos tegengehouden kunnen worden. De hieraan toegeschreven invloed wordt schromelijk overdreven. Ten eerste hebben de democraten helemaal geen zestig zetels, maar achtenvijftig. Er zijn twee onafhankelijken die in de regel met de democraten meestemmen. Dan is er nog senator Arlen Specter, een overgelopen republikein die al heeft gezegd dat hij heus niet altijd partijdisciplinair zal meelopen. Ten tweede is de verdeeldheid over diverse onderwerpen binnen de democratische partij behoorlijk groot, er zijn altijd flink wat dwarse stemmers.

De veertig zetels die de Republikeinse partij overhoudt, zijn wel een teken van de afnemende invloed van die partij. Het is de vraag of de Republikeinen het front gesloten kunnen houden, nu het al een tijdje aan het rommelen is binnen de partij, er geen geloofwaardige leider naar voren is getreden en de Republikeinse talking points (lagere belastingen, anti-abortus, anti-homo) steeds minder weerklank vinden bij brede lagen van de Amerikaanse bevolking.
De Republikeinse partij staat voor de keuze tussen het Amerikaanse ‘heartland’ met zijn conservatieve opvattingen en de modernere, grootsteedse en meer gematigde bevolkingsgroepen waar electoraal meer te halen is.

This entry was posted in Politiek. Bookmark the permalink.