Film over de voedingsindustrie

‘Food inc’, oftewel ‘De BV Voedsel’ is een film die gaat over de praktijken van de voedingsindustrie. In Amerika. Het beeld is niet gunstig. De voedingsindustrie manipuleert voedsel, mensen en politiek, levert ongezonde producten waar mensen echt letterlijk ziek van worden en dood aan gaan, heeft zichzelf met hulp van de regering Bush boven de wet geplaatst en maakt op die manier miljardenwinsten.
De film wordt op IMDB gewaardeerd met 8.2 sterren, een idioot hoge rating. In de reviews kun je alvast informatie opdoen, dat is een heel handige manier om een film te leren kennen voor je ‘m gaat zien. Hier is de trailer van ‘Food inc':

Ik vind het een beangstigende gedachte dat grote multinationale bedrijven zoveel invloed krijgen dat ze zelf voor rechter kunnen gaan spelen. Of het in Europa beter is geregeld zou ik ook niet zomaar durven zeggen. Op de achtergrond speelt -voor mij- de discussie of het wenselijk is op termijn een aandeelhouderseconomie te creƫren. Er is op het eerste gezicht niets op tegen dat mensen partner worden in een bedrijf; er is wel iets op tegen om met oneerlijke middelen foute producten in de markt te zetten met het oog op winst op korte termijn. Aandeelhouders lopen zo het risico medeplichtig te worden aan criminele of immorele praktijken. Ze hebben er dan belang bij om de praktijken in stand te houden voor de winst, informatie te onderdrukken om zelf buiten schot te blijven en te liegen om zichzelf en de buitenwereld voor de gek te houden over wat er feitelijk gebeurt.

This entry was posted in Politiek. Bookmark the permalink.