Bernhard Kohl niet terug met doping

De Oostenrijkse wielrenner Bernhard Kohl won vorig jaar de bergtrui met bolletjes in de Tour de France. Hij werd later betrapt op het gebruik van de EPO-variant CERA en zijn trui en derde plaats in het klassement werden hem afgepakt. Kohl meldt nu op zijn website dat hij niet wil terugkeren in het peloton. Hij doet daarbij een paar opmerkelijke uitspraken.
Zonder doping maak je geen kans bij de top. Ik wil geen dubbelleven meer dat op leugens gebaseerd is.
Ik heb me vrijwillig met doping ingelaten, in een systeem waar je zonder doping niet kunt winnen.
De schone sportheld die we graag willen zien is een fictie. Talent, training en keiharde discipline zijn op een gegeven moment niet meer genoeg. Doping is dan vaak de regel.
Kohl begon op zijn negentiende met doping. “Je staat voor de keuze: doping of stoppen met profsport. Ik koos voor de profsport, met de bekende gevolgen.

Bernhard Kohl geeft op zijn website aan dat schone topsport alleen mogelijk is als je de jeugd wijst op de gevaren van doping. Die gevaren zijn niet zo moeilijk op te sommen: sinds het gebruik van EPO midden jaren tachtig op gang kwam is er een opvallende toename van het aantal hartstilstanden geweest. Jonge renners slapen in en worden niet meer wakker.
Bjarne Riis won in 1996 de Tour de France omdat hij zijn hematocrietwaarde tot zestig procent durfde te laten oplopen. Het bloed wordt dan letterlijk zo dik als stroop. De bloeddruk stijgt en het hart moet navenant harder werken. Door de toegenomen hoeveelheid zuurstof in het bloed gaat het hart ook langzamer pompen en soms houdt het gewoon op. Dat is het risico van topsport.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.