Afghanistan in drie kwartier

In drie filmpjes worden de problemen die samengaan met de oorlog in Afghanistan uit de doeken gedaan. We voeren daar een oorlog die niet te winnen is, die de regio destabiliseert en die door de bevolking niet gewenst is.
De oorlog kost uiteindelijk zo’n drie biljoen dollar (3.000.000.000.000), kost aan vijfduizend Amerikaanse soldaten het leven en verwondt er nog een stuk of dertigduizend.
De aanwezigheid van ongewenste indringers voedt in feite de heropstanding van de Taliban en leidt tot instabiliteit in een regio waar een land, Pakistan, over zo’n honderd nucleaire wapens beschikt. Dat die wapens in handen zouden vallen van religieuze extremisten is werkelijk een scenario uit een nachtmerrie.
Moet je daarom weggaan of moet je er juist blijven? Maar wat hebben we er dan eigenlijk te zoeken? Bismarck en Kissinger leerden dat je als land een redelijk doel moet hebben in de internationale arena. Wat is hier het redelijke doel?

De getoonde filmpjes zijn partijdig en nemen duidelijk positie in tegen de oorlog in Afghanistan. Ze geven niet mijn mening weer, hoewel ik de boven gestelde vragen gerechtvaardigd vind.

Deel 1
Deel 2
Deel 3

This entry was posted in Geschiedenis, Politiek. Bookmark the permalink.