Algen om klimaatneutraal te vliegen

Het Borculose bedrijf ingrepro van Carel Callenbach waar ik eerder over schreef wordt nu genoemd als mogelijke partner in een stoutmoedig plan om een vaste vliegverbinding van de Randstad naar Groningen te beginnen.

Volgens het plan (.pdf) kan de aanleg van de HogeSnelheidsLijn naar het noorden, een vreselijk dure onderneming, komen te vervallen als er een vaste lijnverbinding met vliegtuigen komt. De algen die als grondstof voor de vliegtuigbrandstof moeten dienen, kunnen worden gekweekt in een bassin van anderhalve vierkante kilometer dat in de nabijheid van vliegveld Eelde gerealiseerd kan worden.

De verbinding is rendabel bij vijf retourvluchten per dag en 350 passagiers. Dat zijn in totaal tien ladingen passagiers. Omdat er gevlogen gaat worden met vliegtuigen met een capaciteit van veertig à vijftig passagiers, moet er dus een bezettingsgraad gehaald worden zeventig tot vijfentachtig procent. Dat lijkt me aan de hoge kant voor een lijnvlucht.

This entry was posted in Economie, Politiek. Bookmark the permalink.